Nieuws

K.A. Sint-Niklaas zet schouders onder de Zuiddag

Dit schooljaar biedt de Zuiddag op 21 oktober aan leerlingen uit de derde graad een unieke kans om een steentje bij te dragen tot een betere wereld.  Natuurlijk zijn ook wij van de partij, want engagement staat hoog op de agenda van onze school.

Wat is de Zuiddag?

ZuiddagLogo2.jpgZuiddag wil jongeren de kans geven het verschil te maken in de wereld door plaatselijk scholen, bedrijven en jongeren van Noord en Zuid bij elkaar te brengen.

Onder het motto “klop eens een dagje voor het Zuiden” kunnen onze leerlingen één dag vrijwilligerswerk verrichten in een job die ze zelf kiezen. Het loon van die dag wordt overgemaakt aan een goed doel.

“The sky is the limit”, zeker voor de Zuiddag. Talloze grote bedrijven en instellingen openen hun deuren (en jobs) voor onze jongeren. Zo is het onder andere mogelijk om een dagje voor Studio Brussel te werken, trainer van een voetbalploeg uit eerste klasse te worden, rector van de universiteit Gent, bij HUMO de redactie te versterken… noem maar op.

Bovendien staat het de leerlingen vrij om zélf hun stoute schoenen aan te trekken en lokale bedrijven en handelaars warm te maken voor dit initiatief zodat die hen voor een dag in dienst te nemen. Op die manier hopen we invulling te geven aan het concept “brede school”.

Waar gaat het geld naartoe ?

De opbrengst gaat naar jongerenprojecten in Bali en Java (Indonesië) die op een creatieve en innovatieve manier werken rond de bewustmaking en het belang van gezonde voeding. Het eerste project focust op creatieve communicatie. In het tweede project wordt een studie- en trainingscentrum opgezet. Het derde project wil een grote beweging van jonge mensen voor gezonde voeding uitbouwen. Dit alles gebeurt in samenwerking met de ngo Vredeseilanden, partner van de vzw Zuiddag.

Wat doet onze school?

Zelf bieden we onze leerlingen vijf jobs aan:

  • Directeur voor één dag. Een van onze leerlingen kan een dag in de schoenen staan van mevr. De Caluwe. Ongetwijfeld een boeiende en leerrijke ervaring.
  • Een dag in het spoor van onze conciërge en werkman dhr. Willy Vercammen. Voor wie er niet voor terugschrikt om de handen eens uit de mouwen te steken.
  • Drie leerkrachten willen met plezier laten zien hoe het is ‘aan de andere kant van de lessenaar’.

Samen met onze leerlingen proberen we van dit project een succes te maken!